pondelok 25. januára 2016

Prečo povedať ÁNO barefoot obúvaniu

Barefoot topánky sa vyznačujú nasledovnými vlastnosťami:

  • rovnou a ohybnou podrážkou bez umelej klenby
  • hrúbkou podrážky do 0,6 cm
  • sú bez podpätku
  • dostatočnou šírkou v oblasti prstov
  • ľahkou a ohybnou konštrukciou

Rovná a ohybná podrážka bez umelej podpory klenby

 Svaly na chodidlách pracujú ako klasické svaly hocikde inde na našom tele, reagujú na podnety (nerovnosti povrchu) a tým sa môže klenba prirodzene vytvárať. Preto je ideálne, aby topánky, ktoré nosíme, mali čo najtenšiu a rovnú podrážku. Ortopedické vložky alebo umelé podpory klenby, spôsobujú to, že klenba je umelo podopieraná a tým pádom ochabuje a nemá dôvod sa prirodzene vytvárať. Ani kulturisti by nemali svaly, pokiaľ by necvičili.

Zdroj: www.tikki.ro

Ohybnosť podrážky je tiež veľmi dôležitá pre dostatočný pocit bosej chôdze. Podrážka by mala byť ľahko ohybná pozdĺžne aj priečne, ideálne je, pokiaľ ju dokážeme ,,žmýkať,,



Hrúbka podrážky do 0,6 cm


Aby sme chodidlu zabezpečili dostatok podnetov musíme prihliadať na hrúbku podrážky topánok. Barefoot topánky by mali mať podrážku max.hrúbky 0,6cm. Čím je podrážka hrubšia tým menej cítime jednotlivé nerovnosti terénu. V letnom období je ideálna chôdza naboso, či v topánkach s koženou podrážkou.


Sú bez podpätku

Barefoot topánky by nemali mať žiadny podpätok. Výskyt podpätku spôsobuje skracovanie Achillovej šľachy, čo  neskôr vedie k zlému držaniu tela, neprirodzenej chôdzi, posunutiu ťažiska, deformáciám chrbtice. Značky topánok little blue lamb, freycoo, pediped, shooshoos a iné  spĺňajú skoro všetky kritériá barefoot obúvania, no na niektorých modeloch majú podpätok . Preto tieto značky považujeme za ,,skoro barefoot,,


Dostatočná šírka v oblasti prstov


Ak si všimnite bosú nôžku svojho dieťatka v stoji (zaťaženú), zistíte, že prsty sa rozťahujú do vejárika. Preto je dôležité, aby mali prsty dostatočný priestor na svoj pohyb a v topánke neboli stlačené.
Barefoot topánky sa väčšinou odlišujú od klasických topánok iným tvarom špičky, ktorý svojim tvarom kopíruje tvar chodidla alebo aspoň poskytuje dostatok priestoru v oblasti prstov.

Moje skúsenosti


Čím ďalej, tým viac sa barefoot obúvanie dostáva do povedomia ľudí, najmä mamičiek. Ja osobne som presvedčená, že barefoot topánky sú to najlepšie pre mňa a pre môjho 2 ročného syna.
Barefoot topánky nosíme skoro rok. Za tento rok sa mne vytvorila ukážková klenba, z úplne plochých nôh. Môjmu synovi sa krásne tvorí. Naša zbierka barefoot topánok sa stále viac a viac rozširuje.
V prípade, že sa chcete dozvedieť o barefoot obúvaní viac, prípadne chcete svojim deťom nejaké topánočky vyskúšať, neváhajte a navštívte nás  na Levickej 3 v Nitre.
www.barefootpredeti.sk


http://www.barefootpredeti.sk/preco-barefoot/vlastnosti-barefoot-topanky



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára