nedeľa 10. januára 2016

Prečo povedať NIE ortopedickým topánkam

Topánky ortopedických značiek ako Protetika a Rak sa vyznačujú najmä:

  • tvarovanou stielkou, ktorá má budiť dojem že tvaruje klenbu
  • pevnou pätou
  • hrubou a neohybnou podrážkou
  • častým výskytom podpätku
  • zužujúcou sa špičkou topánok

 

Poďme si tieto ,,výhody,, ortopedickej obuvi trošku rozobrať....

Tvarovaná stielka = ,,zdravá klenba,,

Žiadna štúdia doteraz nedokázala, že tvarovaná stielka má pozitívny vplyv na správny vývoj klenby. Štatistiky hovoria o tom, že 85% ľudí trpí plochými nohami aj napriek tomu, že celé detstvo nosili topánky s podporou klenby. Ruku na srdce, koľkí z vás majú ploché nohy aj napriek tomu, že nosili  ortopedické topánky? Ja som nosila ešte aj špeciálne vložky na ploché nohy a aj napriek tomu som ich mala ploché.


Píšem, že mala som ploché nohy, lebo už teraz ich ploché nemám, ale to bude ďalšia téma na blog.

Pevná päta = ,,spevnený členok,,

Argument, že topánky musia mať pevnú pätu, aby sa spevnil členok a nožička sa nevyvrtla som počula už niekoľkokrát. Nehovorím, že v niektorých prípadoch toto spevnenie nie je potrebné (vrodené chyby nôh - vybočené chodidlá), no pokiaľ má dieťa zdravé nôžky, naozaj nie je potrebné obúvať im topánky s pevnou pätou.
Ako sa totižto môže členok posilniť prirodzene, keď mu na to nedáme priestor? Veď ani nám sa najlepšie nechodí v lyžiarkach. A presne tak deti v takýchto topánkach chodia - ako v lyžiarkach.

Hrubá a neohybná podrážka = žiadny kontakt s povrchom


Väčšina ortopedických aj neortopedických topánok sa vyznačuje hrubou podrážkou nad 0,6 cm. Vážne nerozumiem, prečo by mala byť podrážka takáto hrubá, asi aby náhodou ani troška deti necítili povrch. Potom sú mamičky prekvapené, keď ich deti nechcú stúpiť na trávu a nebodaj ešte na nejaký kamienok. Je jasné, že je to pre ne bolestivý zážitok a bez topánok chodiť vôbec nechcú. Osobne sa im ani nečudujem, tiež som si procesom privykania na vnímanie povrchu prešla a nebolo to zo začiatku príjemné :)

Podpätok za každú cenu, ale na čo?


Ďalšou záhadou pre mňa je výskyt podpätku na väčšine ortopedických topánok. Čítala som si rôzne články ohľadom podpätku na detskej obuvi, ale nikde nebol uvedený dôvod, prečo by mal pozitívne vplývať na vývoj detskej nôžky.
Jediné, čo viem ku podpätku napísať ja je to, že spôsobuje skracovanie Achillovej šľachy, čo  neskôr vedie k zlému držaniu tela, neprirodzenej chôdzi, posunutiu ťažiska, deformáciám chrbtice....


Zužujúca sa špička topánok = deformácie prstov


Väčšina topánok ortopedických značiek má zužujúcu sa špičku. Táto špička však vôbec nekorešponduje s tvarom nášho chodidla. Veľmi často vidím, hlavne v našich jasličkách, že deti nosia malé topánky, ktoré sú najmä v oblasti prštekov zúžené až tak, že musia mať pršteky preložené jeden cez druhý. Osobne si myslím, že rodičia, ktorí obujú takéto topánky svojim deťom, by mali dostať riadnu facku, aby sa zobudili. To už môžu dieťaťu dať rovno aj korzet...
Myslím si, že obrázok nižšie jasne vystihuje, o čom hovorím.

Na záver


Ak ste sa aj napriek mojim argumentom rozhodli kúpiť dieťaťu ortopedické topánky, lebo pani doktorka (väčšinou staršieho ročníka) prikázala...
Dbajte, prosím, aspoň na to, aby boli dostatočne dlhé a široké. Ja osobne veľmi trpím, keď vidím detičky v jasliach v malých ortopedických topánkach. Nielenže sa poriadne nedokážu postaviť na špičky, ale ešte sa im aj nôžky deformujú.

Preto je pre zdravý vývoj detských nožičiek dôležitá najmä chôdza naboso. A ak chôdza naboso nie je možná, treba zvoliť topánky, ktoré spĺňajú kritéria barefoot obúvania.

Ale o tom viac v ďalšom blogu, kde si vyzdvihneme pozitíva barefoot obúvania.

www.barefootpredeti.sk

http://www.barefootpredeti.sk/preco-barefoot/preco-obuvat-detom-barefoot


2 komentáre:

  1. dobry den ked pisete o deformacii detskej nozicky tak treba odfotit tie papucky alebo topanocky zhora a nie lodicku. v zivote som nevidela taky tvar detskej topanky aky nam prezentujete na fotkach.dakujem

    OdpovedaťOdstrániť